TRE

TRE staat voor Tension Releasing Exercises. Het is een methode die is ontwikkeld door Dr. David Bercelli om mensen minder stress of spanning te laten ervaren in hun lichaam. De methode bestaat uit een 7-tal oefeningen waarmee we een oeroud mechanisme aanspreken waarmee we stress kunnen ontladen.
Inmiddels wordt deze methode in meer dan 40 landen met veel succes gebruikt om mensen van hun spanning af te helpen.
Neem gerust een kijkje op onze landelijke website voor meer informatie: www.tre-nederland.nl

voor data van workshops en series, zie onderaan deze pagina

De aanmaak van stresshormonen was oorspronkelijk bedoeld om ons, oermens, in actie te laten komen als er gevaar dreigde. In eerste instantie om te vluchten. Als vluchten niet kon, moesten we vechten om te overleven.
In de huidige tijd hoeven we gelukkig niet letterlijk te rennen of vechten voor ons bestaan, maar ervaren we het leven vaak wel als stressvol. Er wordt veel van ons verwacht en gevraagd. Dat begint al als we naar school gaan waar we geacht worden stil te zitten.
We leven gehaast en ervaren relatief veel stress op de werkvloer, in relaties, door financiële problemen of het verlies van een dierbare.
Ons lichaam maakt daardoor nog steeds cortisol en adrenaline aan om “in actie te komen”, maar we verbruiken het niet want we zijn geëvolueerd in beschaafde mensen en rennen niet letterlijk weg of gaan onze baas of partner niet te lijf!
Bij mensen die langdurig of regelmatig spanning ervaren, gaat het lichaam daarom op den duur verkrampen door de hogere concentratie stresshormonen in de spieren. Zelfs als de stress minder wordt kan het lichaam deze verhoogde spierspanning moeilijk loslaten. We hebben geen idee hoe dit te verhelpen. We gaan eens naar een fysiotherapeut of masseur, nemen een borrel of een sigaret in een poging de spierspanning te doen afnemen. Dit helpt even, maar de dieper gelegen chronische spanning wordt hiermee niet verholpen.
De kaakspieren, het diafragma, de lange nek-en rugspieren en vooral de psoasspieren (zie bovenstaande afbeeldingen) zijn spiergroepen waar de meeste stresshormonen naartoe worden getransporteerd. Als we deze niet gebruiken, kunnen we klachten ontwikkelen als: gespannen kaken, tandenknarsen, hoofdpijn, nek-en schouderklachten, rugpijn, een hoge, oppervlakkige ademhaling en stramme heupen en benen, waarin we regelmatig kramp krijgen.
Vage klachten die we ervaren bij langdurige spanning zijn o.a. een verstoord slaappatroon, vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaar zijn.

TRE is een zelfhulp-methode die u leert middels deze unieke oefeningen uw opgebouwde spierspanning te ontladen. Door dit onder begeleiding van een gecertificeerde TRE provider te doen, leert u de grenzen van het ontladingsproces in de gaten te houden. Langdurige spanning kan immers niet in één keer worden ontladen! Door te leren dit stapsgewijs te doen, wordt dit een positieve ervaring die u veel kan opleveren.

Een TRE-sessie kan op een een-op-een basis gebeuren in mijn praktijk of tijdens één van mijn workshops die regelmatig worden gegeven.
Een individuele sessie duurt drie kwartier tot een uur. Het is raadzaam om 2 à 4 individuele sessies onder begeleiding te doen, voordat je zelfstandig aan de slag gaat. Dan heb je voldoende ervaring om het lichaam thuis in veiligheid te laten ontladen.

Een workshop duurt vier uur, waarin je in groepsverband twee TRE oefensessies krijgt aangeboden met tussendoor een pauze. Tevens krijg je na afloop een boekje mee waar de oefeningen en theorie in staan, zodat je er thuis meteen mee aan de slag kunt.

Data TRE-basisworkshop: zondag 2 februari, 22 maart en 10 mei 2020 van 11.00 – 15.00 in het HeartHouse in Bussum. Kosten workshop: € 75 / Duur: 4 uur . NB: Opgeven via de website van Heart-to-heart: www.hearttoheart.nl/tension-releasing-exercises-tre/of via info@hearttoheart.nl.

TRE, de 7-weekse serie: Dit is een reis door het lichaam, waar we de TRE wat meer gaan toepassen op specifieke spanningsgebieden als het bekken, de psoas, de ademhalingsspier, nek-schouders en de kaak. Deze serie is gecombineerd met een halfuur Yoga Nidra en start op 13 januari 2020 en loopt t/m 2 maart 2020 (VOL) in het HeartHouse. Kosten: € 150,- voor de hele serie. Tijd: Maandagavond van 18.15 tot 20.15
 Thema’s die aan bod komen tijdens de serie/ TRE verdiepingslessen:

1)Introductie TRE: Uitgebreide uitleg over TRE, het Fight&flight mechanisme en hoe het ontladingsproces werkt.

2)De bekkenbodem. M.b.v. oefeningen maken we eerst meer ruimte in de fascie en spieren rond de bekkenbodem, zodat deze meer ontspannen is voor het ontladingsproces.

3) De Psoas. Leer en ervaar zelf hoeveel spanning je in deze spier kunt vasthouden en vooral hoe je deze spier meer kunt ontspannen. De psoas wordt ook de ‘fight &flight-spier’ genoemd. Het belang van een ontspannen psoas wordt je duidelijk na deze les!

4) Het middenrif.  We maken eerst meer ruimte in de fascie rond het middenrif middels gerichte oefeningen. Vervolgens gaan we dieper in op de ademhaling tijdens de TRE oefeningen. Kan een diepere ademhaling het lichaam helpen in zijn ontladingsproces?

5) Thoracale wervelkolom en ribbenkast.  Hoe kunnen we meer beweging krijgen in onze thoracale wervelkolom? Zijn we ons bewust van de stand van onze ribben in verschillende houdingen? Kunnen we de thoracale wervelkolom meekrijgen in het ontladingsproces?

6) Nek en schouders. We doen eerst een aantal rekoefeningen voor de fascie van de nek-en schouderspieren. Hierdoor zijn we ons meer bewust van dit gebied, creeëren we er meer ruimte en nodigen we het lichaam uit ook hier spierspanning los te laten.

7) Gezichts-en kaakspieren. Ben je een tandenknarser? Heb je chronisch last van nek-en hoofdpijn? Ervaar wat TRE voor je kan betekenen.

Wilt je je opgeven? Schrijf je dan in via de website van Heart-to-heart www.hearttoheart.nl of stuur een mail naar info@hearttoheart.nl.

Je kan ook contact met mij opnemen om een workshop te organiseren voor een eigen gezelschap. Te denken valt aan een vriendengroep of collega’s.
Let wel: mensen met fysieke of emotionele trauma’s/ psychische aandoeningen, dienen hierover duidelijk met mij te communiceren, zodat we samen kunnen beslissen of TRE de geschikte methode is en in welk verband.